Nem célom, hogy minden egyes eddig munkámat listázzam - már csak azért sem, mert rengeteg készült; kis és nagy fejlesztések egyaránt. Az alábbiakban azokat a megbízóim részére kifejlesztett készülékeket láthatja, melyek kereskedelmi jogait a megrendelőm megvásárolta. Ez a lista csak egy egyszerű referencia, hogy mire vagyok képes, és nem kereskedelmi célú termék-reklám. Ezen készülékek utángyártása csak abban az esetben oldható meg, ha erről a megbízómmal külön megegyezek; erre főleg nagyobb mennyiségű rendelés esetén van esély. Amennyiben csak egy-két darab érdekelné Önt, egyenesen a megbízómat keresse meg, és nála vásárolja meg a készüléket, hiszen ott szakmai támogatást is kap ezek használatához, beüzemeléséhez.
    Saját fejlesztéseket - folyamatos megbízásaimnak hála - már nem forgalmazok.

Elektromos kishajó akkumulátor-rendszer

     Mivel a dübörgő gazdaságunknál már csak a munkaerő-hiány a nagyobb, az elektronikai fejlesztésekre egyre kevesebb igény van, mert a cégek örülnek, ha a napi teendőkre találnak elég embert. Így én is az időm egyre nagyobb részét az elektromos autózással kapcsolatos tanulásommal töltöm. Ennek jegyében készítettem el önköltségi áron egy kishajó 10 kWh-s akkumulátor-rendszerét 840 db 18650 méretű lítium-ion cellából, hogy az egyedileg gyártott akkumulátorokkal kapcsolatosan gyakorlati ismereteket és tapasztalatokat szerezzek, amelyek birtokában már egy elektromos autó akkumulátorának utángyártására is vállalkozhatok.
Megrendelő: Feel Tech Kft Az FT Cruiser kishajó első nyilvános fotója

Elektro Fitness – Duál E-Fit készülék

     Csaknem két év kényszerű kihagyás után újból folytatódni látszik az e-Fit termékcsalád fejlesztése; elsőként egyedi megrendelésre készült el a két felhasználós, vezetékes kivitel, amely nem csak hogy üzembiztosabb, mint 2,4 GHz-es ISM sávot használó vezeték nélküli rendszer, de zömmel azonos elemekből építkezik, mint a korábbi, többszörösen bevált készülékek, ami így alacsonyabb gyártási költséget eredményez, és a fejlesztés szűk határideje is tartható lett.
Az E-FIT készülék hivatalos honlapja

Hőmérséklet-szabályozó termékcsalád sugárzó fűtésekhez

     Költség-csökkentési célból egyik megbízóm újraterveztette velem meglévő szabályzó-családját, amely Zenit, GTV, Vacurant és Variant típusú sugárzó fűtések programtábla szerinti hőfok-szabályzására alkalmas. A megoldás költség-hatékony és modern: kereskedelemben kapható egyszerű 7"-os tableten futó intelligens alkalmazás van összekötve alacsony költségű, modulárisan bővíthető, MODBUS RTU protokollal kommunikáló szabályzókkal, így önálló, hálózatos ill. interneten át távvezérelhető szabályzó-csoportok építhetők ki nagy ipari csarnokok fűtésére, amely akár SCADA/HMI rendszerbe is integrálható. A megoldás különlegessége, hogy mivel a szabályzókat nagy magasságba szerelik fel, ezért a firmware frissítésre egy "XModem over ModBus" protokollt fejlesztettem ki, hogy a tabletekről külön szoftver kifejlesztése nélkül is lehetővé váljon a firmware frissítés, akár interneten át, távolról is.
Megrendelő: PAKOLE Trade Kft

Modulációs szabályozó sugárzó fűtésekhez

     Az újratervezett fűtés-szabályzó hátránya, hogy csak ON-OFF típusú vezérlésre alkalmas, mivel fűtőtest-csoportokat vezérel. Pár megrendelőnél felmerült az igény arra, hogy ezek a fűtőtestek finomabb szabályzással, alacsonyabb hőingadozásokkal dolgozzanak. Ezért készült egy olyan, fűtőtestekbe épített egyedi teljesítmény-szabályzó egység, amely egyszerre képes a befúvó szellőzőmotor fázishasított fordulatszám-szabályzására és a proporcionális gázszabályzó szelep szabályzott áramgenerátoros meghajtására is. A megoldást teljes körű öndiagnosztika egészíti ki, és az ON-OFF szabályzókkal azonos hálózatba köthetőek, így szabadon keverhetőek a kétpontos csoport-vezérlők és az arányos szabályzású egyedi egységek.
Megrendelő: PAKOLE Trade Kft

YERA – Csőtörés elleni védőrendszer

     Készült egy vízszivárgás elleni, ill. csőtörés esetén bekövetkező vízelfolyás elleni védelmi megoldásból egy pilot projekt. A prototípus széria tapasztalatai alapján többféle rendszer is tervbe van véve, kétféle működési móddal: az alaphelyzetben nyitott, és vészhelyzetben lezáródó rendszer, ill. ennek még biztonságosabb verziója, az alaphelyzetben is zárt verzió. A termék forgalmazása jelenleg fel van függesztve üzletpolitikai okokból.

Electro Fitness – Grafikus E-Fit készülék

     Követve a világban lezajló trendeket, elkészült a nagy sikerű E-Fit készülék grafikus verziója is, amely immár 7”-os színes, grafikus kijelzőn jeleníti meg az adatokat. A megoldás különlegességét az adja, hogy mivel ennek életbevágóan megbízhatónak kell lennie, nem jöhetett szóba semmiféle klasszikus Windows CE/Android bázisú megoldás: mindent, az utolsó bitig és tranzisztorig magam fejlesztettem, hogy maximális mértékben biztonságossá tehessem. Mindemellett RFID, Android USB interfész és érintőszenzor is bekerült a dizájnosra sikeredett készülékházba.

Elektro Fitness – E-Fit készülék

     Izgalmas fejlesztésem egy elektro fitness berendezés, amely 12 csatornán tudja ingeráram (TENS/EMS) technikával az izmokat megmozgatni, így akár testedzéshez, izomfejlesztéshez, de akár fogyáshoz vagy zsírégetéshez is használható. Mérete, teljesítménye és képességei miatt főképp fitness stúdiók vásárolják. A készülék dizájnja "kötött" volt, egy korábbi készülék helyett kellett kifejleszteni annak hiányosságait és hibáit kiküszöbölendő. A készülék teljes körű típusvizsgálaton esett át. (CE, TÜV/MEEI, orvosi vizsgálatok)
Az E-FIT készülék hivatalos honlapja

Napkollektor szabályzás – BME kollégiumok

     A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Vásárhelyi Pál kollégiuma két épületének tetején 33 + 24 db, a Martos Flóra kollégium épületének a tetején pedig 20 db AKT-48 típusú, 48 vákuumcsöves napkollektor dolgozik 5 db, összesen 10.000 literes puffertartályra, hogy a két kollégium hatalmas HMV fogyasztását kiszolgálja. A rendszer pilot-projektként is működik, mivel ezen szeretnék később a BME napkollektor-képzését gyakorlatban is oktatni. Ennek megfelelően a rendszer számtalan érzékelőt, WEB-es vizualizációt, önálló adatrögzítési és táv-lekérdezési lehetőséget is tartalmaz a klasszikus szabályzási feladatokon kívül. A rendszer egy-egy Phoenix Contact PLC-re épül. A Thonhauer Kft-vel, mint fővállalkozóval közösen készült a projekt.

Gyümölcs-válogató berendezéshez új vezérlés

     A holland Greefa cég zöldség- és gyümölcs válogató sorai az 1980-as évek óta működnek szerte az országban, mechanikailag sokszor hibátlan állapotban, azonban a 30+ éves, erősen elbonyolított elektronikájuk felett már jócskán eljárt az idő, így lassan többet kell szervizelni, mint amennyit működik. Ezért egy 16 soros válogatógép teljes régi elektronikáját lebontva egy teljesen új vezérlést építettem ki rájuk Phoenix Contact PLC-vel. A megoldás kis módosítással alkalmas tetszőleges méretű Greefa MSE sor vezérlésére is, melyekből még jócskán vannak az országban működ(get)ő példányok.
Megrendelő: Balaton-Ker-Tész Szövetkezet

Bioetanol átalakító – LiFeC E85 Digitális Adapter

     Környezetvédelmi témában készült fejlesztésem egy bioethanol átalakító, amelyet az elektronikus befecskendezéssel működő autókba lehet beépíteni, és segítségével 0% - 100%-ig terjedő bioethanol tartalom mellett is tökéletes biztonsággal lehet autózni. A készülék egyedülálló a piacon azzal, hogy háromféle hidegindítási algoritmussal is rendelkezik, ill. egy beépített egy gombos-négy LED-es menürendszerrel gyakorlatilag minden paramétere könnyen beállítható, ezáltal bármilyen autótípussal is megbízhatóan működik.

Unicontact Embedded

     Ez a legsikeresebb fejlesztésem, melynek csaknem tucatnyi verziójából több, mint 10.000 db-ot adtak el az évek során. Gyakorlatilag a második leggyakoribb GSM modem a hazai piacon. A fogyasztásmérők távleolvasására alkalmas CSD protokollal; GPRS kommunikációra nem képes. A PSTN verzióból csak minták készültek.
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

Unicontact Impulzus

     Az Unicontact Embedded továbbfejlesztett verziója, amely már nem csak a távleolvasást támogatta, hanem alkalmas volt profilozásra, azaz negyedórás terhelési görbe képzésre, tárolásra és távlekérdezésre. Nagyon sok szoftver-verzió készült rá, így volt olyan verzió, amit pl. vízórákhoz használtak. Az eladott készülékek nagy hányada PSTN (azaz vezetékes) verzió volt.
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

AXIA SmartModem

     Az Unicontact család lecserélésére lett kifejlesztve az AXIA család, amely már nem csak CL/RS-232, hanem RS-485 kommunikációt és GPRS adatátvitelt is tudott. Szintén nagyon sok szoftver-verzió készült belőle, de mint új fejlesztés, a piacon még nem elterjedt.
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

Bluetooth Optofej

     Egy nagyon jól eltalált hardver fejlesztés, sajnos nagyon "buta" szoftverrel: semmi egyebet nem tud, mint a hagyományos vezetékes optofejek kiváltására, amelyeknek mindig eltörik a vezetéke. Pedig a benne lévő intelligencia alapján alkalmas lenne a fogyasztásmérő órák önálló lekérdezésére és a lekérdezett adatok azonnali feldolgozására is.
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

PrePaid fogyasztásmérő

     Előre fizetős fogyasztásmérő-megoldás egy olcsó és hiteles impulzus-kimenetű fogyasztásmérő és egy SMS-ben vezérelhető mérő-számlázómű összeházasításából. A megoldás az időközben a fogyasztásmérő-piacon elterjedt PrePaid mérők miatt értelmét vesztette, de más előre fizetős alkalmazásokban a külön mérő-számlálómű még nagyszerűen használható lenne.

PSION Workabout MX GPS modul

     Az energiaszolgáltatóknál elterjedt, korához és méretéhez képest nagyon okos PSION Workabout MX-hez készült GPS modul. Különlegessége, hogy a mikroprocesszora egy, a saját órajelénél pont 12-szer lassabb nagysebességű kommunikációt kezel, így utasításonként lett kioptimalizálva, hogy képes legyen a gyors kommunikáció lekezelésére. Ez a megoldás egyfajta műszaki bravúr - kár, hogy a megrendelő nem értékelte...
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

PSION Workabout Pro GSM/GPS modul

     A PSION Workabout MX utódja, a PSION Workabout Pro tipikus jelenkori fejlesztés: eltúlzott, de a WinCE futtatására mégis gyenge hardver; elbonyolított és számtalan problémával küszködő készülék. Sajnos a PSION és a WinCE dokumentálatlansága miatt a fejlesztés zsákutcába futott, ennek ellenére szép számban értékesítették ezt a fejlesztést.
Forgalmazó: DOBOS Elektronikai Kft.

Bordiro projekt

     Az azóta csődbement N-TEC Distribution Rt. megbízásából készítettem el a szabadalmuk alapján egy fékezés-tanító műszer több verzióját. A műszert a motorkerékpárokra szerelve, az folyamatosan mérte a motor lassulását, a fékezések dinamikáját, és ezzel segítette a helyes fékezés megtanulását a kezdő motorosoknak. Bár több közlekedésbiztonsági projekt is érdekesnek találta, végül a projektben dolgozó személyek széthúzása miatt nem tudott piacra kerülni a készülék, pedig még 300 db-os mintaszéria is készült belőle, ami azóta is nálam pihen...
Egy Bordiro videó a sok közül...

MiniLA - mini logikai analizátor

     Open Source mini logikai állapotanalizátor sorozatgyártása a hazai kollégák részére, önköltségi áron. Azóta már több különféle logikai analizátort készítettem, pl. a bioethanol fejlesztéshez készült egy motor-diagnosztikai műszer, amellyel az ECU gyújtás- és befecskendezési jeleit lehetett rögzíteni és vizsgálni. Bár a megrendelő nem igényelte, a félkész fejlesztést befejezve egy profi motor-diagnosztikai berendezést is ki lehetne belőle fejleszteni.
A MiniLA projekt hivatalos oldala

Gázfogyasztás-korlátozó készülék

     Gáz-nagyfogyasztók számára készítettem fogyasztás-határoló rendszereket Phoenix Contact PLC-kre 4-16 csatornás kivitelben. A komolyabb készülékek már WEB-bázisú paraméterezhetőséget és ellenőrizhetőséget is lehetővé tesznek.
Megrendelő: Gilland Bt.

Munkadarab-számláló készülék

     Gyártóüzemek részére készítettem olyan kijelzőket, amelyek alkalmasak voltak a gyártósorok termelésének felügyeletére. Az első kijelzőn a megcélzott műszak-végi darabszámot, a másodikon a tény darabszámot, a harmadik kijelzőn pedig az időarányosan elérendő mennyiséget jelenítette meg, ezzel egyértelműen ösztökélve a munkásokat az előírt munkatempó betartására.
Megrendelő: Musashi Hungary Ipari Kft.

Akkumulátor gyorstöltő FPGA-s vezérlőegység

     Akkumulátorok 15 perces gyorstöltésére irányuló szabadalom alapján készítettem el egy extrém nagy sebességű mérőrendszer lelkét, az FPGA-s vezérlőegységet PC-104 méretben. A működtető szoftvert a megrendelő készítette el hozzá. A készülék gyakorlatilag bármilyen nagysebességű jelfeldolgozásra alkalmas lehet a moduláris felépítésének köszönhetően.

Kisméretű épület-automatizálási alapmodul

     Épület-automatizálási célra készítettem egy olyan kisméretű processzor-modult RS-485 kommunikációval, amely alkalmas a konnektorok vagy villanykapcsolók mögött lévő kis helyre történő beépítésre, és lehetővé teszi a fogyasztók monitorozását vagy kapcsolását, de akár lámpák fényerőszabályzását is.

Intelligens IGBT egység

     Szélerőművekkel kapcsolatos egyetemi tanulmányok és kísérletek céljára készítettem egy 1200V/25A-es intelligens IGBT egységet, amely minden létező áramköri védelemmel el volt látva, és így alkalmas kísérleti eszköz volt a szélerőművek hálózatra visszatápláló üzemmódjával kapcsolatos mérésekre és kutatásokra.
Megrendelő: Temesvári Politehnica Egyetem

Számítógépes interfész a bioenergia-mérő Egely kerékhez

     Ennek a készüléknek főleg a mérete a különleges: egy kétcsatornás fordulatszám-mérőt sikerült egy sima csatlakozóba belegyömöszölni úgy, hogy az még esztétikus és könnyen gyártható is volt.
Az Egely Wheel Recorder (EWR) hivatalos oldala


     Természetesen ennél sokkal-sokkal több készüléket fejlesztettem már ki az évek során, de itt és most én ezeket tartottam említésre méltónak, mert ezek nem annyira speciális eszközök, így talán másoknak is érdekes lehet. Sokkal fontosabbnak tartom azonban megjegyezni, hogy már több készülékem is elsőre megkapta a MEEI hivatalos minősítését az EMC összeférhetőségről, illl. a biztonságtechnikai szabványoknak történő teljes megfelelésről. Ezek a vizsgálatok nagyon szigorúak és nagyon drágák is (fél-egy millió Ft-ba is kerülhetnek), így csak akkor végeztetem el, ha a megrendelő/vevő ragaszkodik hozzá. Viszont jóleső érzés, hogy a munkámban hibát nem találnak; így aki velem terveztet, biztos lehet benne, hogy professzionális végeredményt kap mérsékelt, magyarországi árakon.